marți, 5 februarie 2019

“DOAMNA DE LA TARTARIA”, SAU CUM O "BUNA INTENTIE ?" RISCA SA DEVINA O GLUMA PROASTA



sau “DOAMNA DE LA TARTARIA”, FICTIUNE SAU REALITATE !?sau                                   “CUM O INTENTIE BUNA PRIN SUPERFICIALITATE POATE SA CREEZE O FANTOMA
WHO
ARE YOU ??


Parca denominarea “Lady of Tartaria” apartine cercetatorului italian Marco Merlini.                     Dansul bine a remarcat, ca a existat inainte de Sumer si Egypt civilizatie Vinca extrem de dezvoltata si complexa, care a lasat multe urme si semne, dar cand mai avea doar doi pasi sa descopere scrisul, s-a destructurat,mutat ori transformat.   
De unde a pornit si pe ce se bazeaza ?

Se bazeaza pe faptul ca in situl de la Tartaria/Lunca in 1961 in conditii nu prea clare s-a gasit un grup de artefacte: 3 tablite , oasele unei persoane decedate si alte cca.22 de artefacte.
Localizarea lor relativa a ramas pana in ziua de azi o enigma.                        
Oricum, primul pas gresit a fost acela ca s-a presupus ca au fost toate in acelasi loc.       
 De aici si varsta a fost declarata ca fiind aceeasi pentru toate artefactele.                  
 Insa doar oasele au fost datate (cca 5300 IEN) si astfel au fost incadrate ca apartinand Culturii Vinca.                                                                                                                                           
Ulterior, diferiti arheologi au realizat ca ceva nu este in ordine. Pe de o parte                       

– unele artefacte (excluzand tablitele) ii indreptau spre o perioada mai tarzie, iar pe de alta parte                                                                                                                                                 
– chiar tablitele (dupa analiza semnelor) au inceput deasemenea sa conduca spre o perioada ulterioara lui 3.000 IEN.
                                                                                                          
Trebuie retinut ca pe intreg Globul Pamantesc nu s-a gasit nici-o urma de proto-scriere inainte de 3.500 IEN. 
De fapt varsta tablitelor nu se va mai putea determina exact niodata (cel putin pana nu se va gasi o noua metoda de determinare).Acum se pune problema cum se rezolva urmatoare dilema,avand :                                                                       

 – pe de o parte oasele  cu varsta determinata ca fiind 5.300 IEN , apoi                                  – alte artefacte cu varsta incerta intre 5.300 si 2750 (2750 exprimata de unii arheologi), si                                                                                                                                           
– tablitele cu varsta necunoscuta, dar cea mai mare vechime nu poate depasi 3200 dupa unii si 2750 IEN dupa altii (exprimata de arheologi si epigrafist de marca)                             ———————————————————————-                                                                           Acuma va intreb eu, cum poate o persoana decedata la 5.300 IEN sa scrie niste tablite in 2.750IEN !??                                                                                                                                        
Daca socotim:5.300-2.750=2.550 de ani.Buun! 
Acum sa vedemde curiozitate,sau de amorul artei cate generatii ar fi cuprinse.Am inteles ca in vechime o generatie se poate socoti ca avand 30-40 ani.
Sa luam maximum, adica ca ar fi trait mult.2550:40=63,75~64generatii.
Deci chiar daca ar fi scris tablitele stranepotii decedatei,tot mai raman 60 de generatii in care inca nu puteau fi scrise.
Deci decedata putea fi in timpul liber orice,si doamna si saman si persoana de vaza ori preoteasa.
Dar nu putem fi siguri, pentru ca nu ne mai putem baza pe faptul ca ea ascris tablitele si le folosea la ritualuri. 
Si arheologii sau alti oameni de sttinta, in loc sa ia lucrurile mai cu incetul,cu scrupulozitate si precautii, s-au angrenat inca de la inceput impreuna cu altii cercetatori straini in “descoperirea celui mai vechi scris din lume’ sau “scris inainte de Sumer”.                                                                                                                                                    —————————————————————————-                                                                     
Se pare ca realitatea cruda ne indreapta spre un scris de tip sumerian, adica quaasi-sumerian, introdus in Europa (Creta) de primii colonizatori ai insulei.                              
Cercetarile actuale avanseaza ipoteza cum ca minoanii au fost de fapt primii colonisti sumerieni (si mai apoi urmasii lor).
Acest fapt este sustinut de cercetatorii, (culmea, chiar greci !) EVANGELOS PAPAKITSOS si IANNIS KENANIDIS, care sustin ca desi minoanii ar fi putut inventa scrisul lor, (pentru ca puteau,de ce nu ?) insa au preferat sa ia unul gata facut (semne sumeriene) cu atat mai mult cu cat se potrivea limbii lor de tip aglutinativ. Adica banana- language, o limba in care cuvintele se formeaza prin legare de particole fara prea multa gramatica ba-na-na , sau ex. in minoana zeita I-SA-SA-RA).
Cautand ce limba foloseste particole de tib CV (consoana-vocala) cum era in minoana si chiar si in miceniana, singura limba gasita cel mai aproape a fost sumeriana ! (..continuand ex de mai sus zeita I-NA-NA )
Astfel inventand o Doamna care nu a existat in sensul ca manevra tablitele, riscam sa decolam de pe realitate si sa ne facem de rasul lumii. ACEASTA INTRODUCERE A SEMNELOR IN CRETA, SE PARE CA A AVUT LOC INTRE 2.500-2.200 IEN (sa verific!)UNDE 2200 ESTE TIMPUL CAND SE FOLOSEA SCRIEREA CRETANA HIEROGLIFICA (aceasta afost urmata de Linear A,scrierea cipro-minoana si apoi Linear B) Acesti cercetatori sustin ca la baza acestor scrieri enumerate mai sus a stat un gen de scriere PROTO-LINEARA EGEEANA.
DECI ESTE POSIBIL CA TABLITELE SA FI FOST SCRISE SI MA TIRZIU,CAZ IN CARE ECARTUL DE TIMP OASE-TABLITE POATE AJUNGE LA UN MAX.DE 3.000 DE ANI! FRATILOR,Jale! (adeca jale cu J mare)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu